Amit tudnia kell a Candida-fertőzés gyógyszeres kezeléséről

577
HOZZÁSZÓLÁS:

A Candida-fertőzés hagyományos kezelése során valamilyen gombaölő szert alkalmaznak, amely megöli az elszaporodott gombákat.

Candida-ellenes gyógyszerek

A leggyakrabban a következő szereket használják:

Miconazol: ezt a hatóanyagot hüvelypálcában alkalmazhatják, amely a hüvelyben elolvad. 100 mg-os dózisban egy hétig vagy 200 mg-osban három napig adják. Terhesek nem használhatják.

CIotrimazol: krém (adagolóval), vagy hüvelytabletta formájában használják. A krémből 500 mg-os adagot egyszer, vagy 100 mg-osat hét napig, vagy 200 mg-osat három napig kell alkalmazni.

Butoconazol: tablettában adják, 100 mg-os napi dózisban három napig.

Tercanazol: a hüvelybe kell bejuttatni krém vagy kúp formájában, de ez a szer még nagyon új, és kevés a tapasztalat ahhoz, hogy a többivel összehasonlítsuk.

Ketokonazol: szájon át szedhető gyógyszer. Különösen makacs Candida-fertőzésben alkalmazzák. A legfontosabb mellékhatása az, hogy a májat károsítja, ezért ha az orvos ezt írja fel, rendszeres vérvizsgálattal kell ellenőrizni a májműködést, és ha a vizsgálatok annak romlását mutatják, abba kell hagyni a gyógyszer szedését.

Nystatin: valamikor ez volt a gombás fertőzések elsődleges gyógyszere. Alkalmazható kúpban naponta kétszer egy vagy két hétig, vagy szájon át szedhető kapszulában egy hétig (100 mg/nap), vagy három napig (200 mg/nap).

Egyes orvosok azt javasolják, hogy vegyük meg a nystatin port és hozzá 4-es méretű zselatinkapszulát, és magunk töltsük meg azokat; így elkerülhetők a vényre kapható hüvelcanstockphoto3635743ykúpokban lévő irritáló anyagok.

Néhány orvos azt állítja, hogy jobbak az eredmények, ha az orális kezelés mellett a hüvelybe helyileg is juttatunk gyógyszert. A kombinált kezelés viszont nemcsak a hüvelyben, hanem a bélben is kiirtja a Candida-gombákat.

A bélben lévő Candida a bélsárral kerülhet a hüvelybe székelés után, különösen akkor, ha helytelenül (hátulról előre) töröljük meg magunkat.

A gombaölő szerek mellékhatásai közt megemlíthetjük a szeméremajkakon és körülöttük fellépő bőrkiütést, amely a gyógyszer abbahagyása után elmúlik.

Sok közülük nem szedhető terhesség alatt, ezért a terheseknek ezt meg kell kérdezniük az orvostól.

Némelyik szer hatással van a gumióvszerre és a pesszáriumra, ezért – amennyiben a szexuális élet a gombaellenes gyógyszerek mellett folytatható – át kell térni egy másik megelőző módszerre.

577
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]