Mik lehetnek a visszatérő Candida-fertőzés valódi okai?

816
HOZZÁSZÓLÁS:

Sok más betegséghez hasonlóan a végső okot még mindig keresik a Candida esetén is, hogy kidercandida1üljön, miért kapják el egyesek, míg mások nem, és miért kapják el sokan újra meg újra. Sokféle elmélet van, ezeket nagyjából három csoportba oszthatjuk: a hormonváltozás, a legyengült immunrendszer és az allergia elmélete.

A hormonváltozás elmélete

Egyes orvosok úgy gondolják, és erre bizonyítékok is vannak, hogy az ok, amiért a nők egy része könnyebben kapja el a Candida-fertőzést terhesség és fogamzásgátló tabletta szedése alatt vagy közvetlenül a vérzés előtt, a hormonegyensúly szokásos változásában keresendő.

Ha néhány hormon szintje a szokásosnál nagyobb, a hüvely enyhén savas közege erősen savassá válik, amely kiváló táptalaj a sarjadzógombának. (Ugyanilyen savas környezet alakul ki cukorbetegeknél a magas vércukorszint miatt, és egyes orvosok szerint ugyanez történik azoknál is, akik rövid idő alatt sok cukrot esznek meg.)

Néhány orvos azon a véleményen van, hogy a terhesség alatt, vagy fogamzásgátló tabletta szedése miatt megemelkedett progeszteronszint „táplálja” a gombákat, és azok így tudnak elszaporodni.

A legyengült immunrendszer elmélete

Ha az ember beszed egy adag antibiotikumot, pl. a tetracyklinek vagy a penicillinek közül, vagy helyi szereket használ (pl. bacitracint) eléri a kívánt hatást, a káros baktériumok elpusztítását. De ezek a szerek általában megölik a hasznos mikroorganizmusokat, laktobacilusokat is, melyek a hüvelyben és a bélben élve a sarjadzógombák szaporodását szabályozzák.

Egy orvos szerint a széles spektrumú antibiotikumok használata Candida-fertőzésre hajlamos nőknél hasonló ahhoz, mint amikor „eltávolítják a börtönőröket a börtönből”. A természetes szabályozás hiányában a gombák elszaporodnak.

Ha tehát a betegség miatt legyengült immunrendszer mellé még antibiotikumkezelés is társul, akkor a szervezetet hatásosan lefegyvereztük, és megnő a Candida-fertőzés esélye. Egyes orvosok úgy vélik, hogy maga a kiújuló Candida-fertőzés is olyan hatású az immunrendszerre, hogy az a következő fertőzést nehezebben lesz képes legyőzni. Vannak olyan vélemények is, hogy a Candida albicans saját maga képes legyengíteni, megbénítani azt az immunrendszert, melynek meg kellene védenie az embert.

Az allergiás elmélet

Bizonyos kutatások azt igazolták, hogy a visszatérő hüvelyi Candida-fertőzésben szenvedő nők allergiásak a virágzáskor jelentkező virágporokra, vagy magára a Candida albicans gombára. Egy vizsgálat kimutatta, hogy igen sok nőnél, akiket a hagyományos kezeléssel nem lehetett meggyógyítani, a hüvelyi váladék Candida albicans, útszéli perje, spermaölők, és más nem azonosított anyagok elleni antitesteket tartalmazott.

Mindez arra utal, hogy az olyan Candida-fertőzésnél, amely a hagyományos kezelésre nem reagál, vagy visszatér, minden erőfeszítés dacára, érdemes megfontolni egy allergia-szakorvos felkeresését a nőgyógyászon kívül. Az olyan Candida-fertőzés. esetén, melyet allergia okoz, a tünetek gombaölő gyógyszerekre megszűnnek, de gyorsan visszatérnek, ha az allergén ismét jelen van.

Az allergiás eredetű Candida-fertőzés sokszor antihisztaminoktól gyógyul leginkább, és attól, ha elkerüljük azt, amire allergiásak vagyunk.

816
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]