Milyen panaszokat okozhat gyerekeknél a gombafertőzés?

788
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha az itt felsorolt panaszok közül egyet vagy többet is észreveszünk gyermekünkön, akkor keressük fel orvosunkat, hogy megállapíthassa a diagnózist, és elkezdhesse a szükséges kegyerekgombazelést.

Viszkető bőr

Kisgyerekeknél leggyakrabban a pelenka alatti testfelületen tenyésznek az élesztőgombák. Az érintett helyen piros, erősen viszkető hólyagocskák képződnek.

Ha a gyermek a viszkető testrészhez nyúl, majd ujját a szájába veszi, akkor a gombák számára nyitva áll az út a gyomor-bélrendszerhez.

Elszíneződött körmök

Ha a gyermekek az érintett helyet vakarják, akkor az élesztőgombák a körmük alá is bejutnak, és ott megtelepedhetnek. Fehér vagy sárgás színű foltok keletkeznek az érintett köröm alatt, amely lassan kiválik a körömágyból, és elszíneződik.

Szájpenész és hasfájás

Legtöbbször a szájban telepednek meg az élesztőgombák. Ha a nyálkahártyán vakítóan fehér pontocskák jelennek meg, ha a nyelv szélén fehér nyálkahártya-dudorodások tűnnek fel, az orvosok szájpenészről beszélnek.

A nyállal az élesztőgombák a gyomorba és a bélbe kerülnek. Gyakran alakul ki felfúvódás, elsősorban édességfogyasztás után: a pocak erősen kidagad a köldök alatt. A gyermek újra meg újra hasfájásra panaszkodik.

A különösen rossz szagú bélgáz kiszabadulásakor megszűnik a kínzó fájdalom – de sajnos csak addig, amíg a bél számtalan kanyarulatában meg nem reked újra a gáz. A pelenkázott testfelületen lévő gombafertőzést a bőrön lévő pirosas, erősen viszkető hólyagocskákról lehet felismerni.

Viszkető nemi szervek

Ha a kisgyerekek különösen nyugtalanok, és egyáltalán nem tudnak nyugton ülni, csak ide- oda fészkelődnek a széken, akkor főként uszodalátogatás vagy antibiotikumos kezelés után – feltétlenül a nemi szervek viszketéssel járó élesztőgombás megbetegedésére kell gondolnunk. Az ilyen fertőzést mindenképp orvosnak kell kezelnie, mielőtt továbbterjedne, és esetleges más testtájakon is megjelenne.

Fül- és torokfájás

Ha gyermekünk krónikus vagy állandóan visszatérő fül- és/vagy felső légúti gyulladásban szenved, ennek is lehet élesztőgomba-fertőzés az alapja.

788
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]