Hogyan vizsgálják meg a női medencét?

840
HOZZÁSZÓLÁS:

A hüvely vastag falú, nyálkahártyával bélelt cső, amelyet a szeméremtest redői és a méhnyak, beljebb pedig a méh határolnak. A méhnyak simaizomból, kötőszövetből és nyálkahártyából álló gyűrű,, amely a méhet és a hüvelyt összekapcsolja, és egyben a belső nemi szervek (ivarszervek) és a külső nemi szervek (szeméremtest és hüvely) határa.

Hogyan vizsgálják a női medencét?

Medencevizsgálat során az orvos bevezeti a hüvelytükröt a hüvelybe, hogy megnézhesse a méhnyakat. A hüvelytükör kacsacsőrszerű eszköz, melynek „nyelveivel” a hüvelyfalat hátra lehet nyomni, s így láthatóvá válik a méhnyak.

Kis, gömbölyű szervet lehet látni, közepén apró csatorna, amely felvezet a méhbe. Ezt a csatornát belső méhszájnak (endocervixnek) nevezik, a külső szegélyt pedig külső méhszájnak (exocervixnek).

A belső méhszájat ugyanolyan sejtek bélelik, mint a méhet, a külső méhszájnak viszont a hüvelyhez hasonló erősebb fala van. Az olyan betegségekre, mint a chlamydia, a belső méhszáj és a méh bélése hajlamosabb, mivel ezek vérerekkel dúsan átszőttek, amely nemcsak saját szöveteket, de a baktériumokat is táplálja.

Egyes nőknél előfordul, hogy a külső méhszájon is a belső méhszáj sejtjei találhatók, ami még fogékonyabbá teszi őket a nemi úton terjedő betegségekre. Ez a rendellenesség különösen a 25 év alatti és a fogamzásgátló tablettát szedő nőknél gyakori, de szerencsére átmeneti jelenség, legtöbbjüknél elmúlik.

A méhszáj folytatása a méh (uterus), amelyben a magzat fejlődik és táplálkozik. Legbelső borítása, az endometrium ugyanolyan érzékeny sejtekből áll, mint a belső méhszájé. A méhfal következő rétegét myometriumnak hívják. Ez vastagabb, izmos réteg, amely lehetővé teszi, hogy a méh a fejlődő magzatnak megfelelően táguljon. Az izomréteg összehúzódásai segítik világra az újszülöttet, havivérzés során ezáltal távozik a menstruációs vér és az elhalt szövetek. A fertőzések, mint pl. a chlamydia, főleg az endometriumot támadják meg.

A méh fölött és mögött helyezkednek el a petefészkek. Körülbelül mandula nagyságúak, és két függesztőszalag kapcsolja őket a méhhez. Igen közel vannak a méhkürtökhöz, melyek a petevezetőn keresztül a méhből ágaznak ki. A petefészekből válik le a kifejlett petesejt, amelyet a méhkürtök ragadós, ujjakhoz hasonló^ rojtjai „fognak el”. A megtermékenyítés leggyakrabban a petevezetőben történik, és ezen a csatornán halad tovább a megtermékenyített petesejt a méhbe, ahol beágyazódik.

Mindezek a szervek az alhasi üregben találhatók, a csípő alatt. Az egész hasüreget beborítja a hashártya,és a nemi szerveket a belek veszik körül. Nem nehéz belátni, hogy a belső nemi szerveket érintő fertőzésnek nem kell nagy utat megtennie más alhasi területekig.

840
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]