Hogyan változik a hüvely sav-lúg egyensúlya a ciklus alatt?

871
HOZZÁSZÓLÁS:

A hüvely savas-lúgos egyensúlya a havi ciklus során havonta rendszeresen változik. A menstruáció alatt pl. a hüvely lúgosabb, mivel a menstruációs váladék lúgos karakterű.huvely

A hüvely pH-jának ciklikus változása

A ciklus első két hetében (a napok számolását a vérzés első napjától kezdve) a szervezet ösztrogént termel, és így készül fel az ovulációra. Minél több ösztrogént termel, annál savasabb lesz a hüvely, vagyis annál kisebb az ‘esély bakteriális fertőzésre. Ez alatt az idő alatt természetes az áttetsző, nyálkás váladék, benne fehér lemezkékkel (a hüvelyfal sejtjei), melyek a ciklusnak ebben a fázisában lehámlanak.

Körülbelül tizennégy nap után az ösztrogéntermelés hirtelen csökken, és elkezdődik a progeszteron termelése, ami a hüvelyt ismét lúgosabbá teszi. Amikor a progeszteron kiváltja az ovulációt (ami a legtöbb nőnél a 13-15. napon történik), híg, tiszta és rugalmas váladékot észlelünk. Ez a „spermabarát” váladék a méhszájban keletkezik az ovuláció során.

Nem sokkal a 15. nap után azt tapasztaljuk, hogy a rendes váladék most áttetsző, nyúlós és híg, vagyis már nem kedvez aspermáknak. Egyes nők könnyen meg tudják különböztetni a ciklus fázisait a méhszájváladék alnpján. Mások számára természetes, hogy a váladék mindig egyforma, ha van egyáltalán, nem kell tehát zavarban lenniük, ha még sohasem vették észre a méhszájváladék sűrűségének változását.

A ciklus utolsó két hetében, körülbelül a 14. naptól a vérzés kezdetéig, a hüvely egyre lúgosabb lesz. Ezalatt fogékonyabbak a nők a bakteriális hüvelyi fertőzésre.

Visszatérő gombás fertőzés éppen a vérzés előtt vagy alatt újulhat ki. Azután az összes baktériumot kimossa a menstruációs váladék, akár hasznos (a sarjadzógombák növekedését gátló), akár ellenséges baktériumról van szó.

871
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]