Így előzze meg a bőrgomba terjedését!

589
HOZZÁSZÓLÁS:

Viszkethet-e kellemetlenebb helyen a bőr, mint a nemi szerv környékén? E kiütésselborgomba járó problémát ugyanazok a gombák idézik elő, amelyek a lábfej és a lábszár viszketését okozzák: mindig jelen vannak a bőrön, de a nedves, nyirkos körülmények (ha például rendszeresen befülled vagy nedvesen marad a bőr) elősegítik szaporodásukat.

Gyakran lép fel azoknál, akik nyilvános edzőterembe járnak, fürdés, úszás után nem törlik magukat szárazra. Akár a fűnyírás is előidézheti. íme, néhány stratégia e kártékony gombák kordában tartására – korántsem csak saját jó közérzetünk érdekében: a folyton vakaródzó ember kellemetlen jelenség, akitől érthetően húzódozik a környezete.

Tisztán és szárazon

Mindennap fürödjünk vagy zuhanyozzunk. Testmozgás, edzés után rögtön vegyük le az átizzadt holmit (az alsót is), és mielőbb tusoljunk le, majd tiszta törülközővel töröljük teljesen szárazra a nemi szerv környékét, az ülepet és a comb belső felületét.

Az ágyéki viszketésért túlnyomórészt ugyanaz a gomba felelős, mint amelyik a lábon is hasonló problémát okoz. A lábfejen tanyázó kis mikroorganizmusok könnyűszerrel feljutnak a combtő közelébe.

Edzőteremben, uszodában

Minden helyiségben – még zuhanyozáskor és a gőzfürdőben is – viseljünk strandpapucsot; az uszodában csak a medence szélén lépjünk ki belőle. Az öltözőben a padlóra terített vastag törülközőn öltözzünk át.

Otthon

Ha valakinek lábgombája van a családban, az ránk is átragadhat. A kád vagy zuhanytálca legyen mindig makulátlanul tiszta, és gondoskodjunk róla, hogy az érintett családtag a megfelelő gombaölő szerrel kezelje a bőrbaját.

Fürdés után

Alaposan szárítkozzunk meg, mégpedig szó szerint tetőtől talpig: kezdjük fönt, és fejezzük be lent, utoljára a lábfejet törölgessük meg. Így ha esetleg gomba tenyészik a lábunkon, az nem kerül át az ágyéktájra.

A viszkető, gombás ágyékot törülköző helyett hajszárítóval ajánlatos megszárítani, de csak akkor, ha a készülék hideg vagy langyos fújásra is állítható (a forró levegő árt a bőrnek); tiszta papírtőrlő, itatós vagy vécépapír is használható e célra, amelyet utána természetesen ki kell dobni.

Öltözéskor

A zoknival vagy combfixszel kezdjük. Ha ugyanis először az alsóneműt húzzuk magunkra a csupasz lábfejen keresztül, a gomba könnyedén átkerül a lábról az ágyékra.

A nyirkos bőr eszményi tenyészhely (főleg a hajlatok, redők) a gombák számára: a vízzel keveredő izzadság ugyanis felhígítja és lemossa a bőt természetes, zsíros bevonatát, amely gombaölő vegyületeket tartalmaz.

589
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]